Összefoglaló a nőgyógyászati endoszkópos beavatkozásokról

Endoszkópia: Az üreges szervek, testüregek kis behatoláson át, vagy testnyíláson át, optikai eszköz segítségével kivitelezett vizsgálata, műtéti kezelése. (húgyhólyag, prosztata, hasüreg, mellüreg, agy, izületek, belek, gyomor stb.). Napjainkban az optikai eszközön át érkező kép monitorra kivetítve követhető.

Laparoszkópia: Az endoszkópia azon ága, mely során a hasüregben történnek diagnosztikus és terápiás beavatkozások. (leggyakrabban nőgyógyászati beavatkozások és epekőműtét)

Hiszteroszkópia: Az endoszkópia méhüreget vizsgáló, kezelő ága.

Falloposzkópia: a petevezető méhüregen keresztül felvezetett, flexibilis optika segítségével történő vizsgálata

Nőgyógyászati laparoszkópos (pelviszkópia) beavatkozások:

-diagnosztikus vizsgálatok:

tisztázatlan alhasi fájdalmak
meddőség okainak tisztázása
hasi képletek természetének, eredetének tisztázása
gyógyszeres kezelések utáni ellenőrző vizsgálat (pl.: endometriosis)
hasi szervekből, hasüregből mintavétel
méhenkívüli terhesség bizonyítása vagy kizárása

-műtéti beavatkozások:

művi meddővé tétel (“lekötés”)
összenövések oldása (gyulladás, műtét után)
letapadt petevezető felszabadítása
petevezetőszájadék plasztika
ciszták leszívása, eltávolítása
méhenkívüli terhesség
méh jóindulatú izomgöb (myoma) kihámozása
petefészek, petevezeték eltávolítása
méh eltávolítása
kismedencei nyirokcsomók eltávolítása

Hiszteroszkópos beavatkozások:

-diagnosztikus:

méhüreg vizsgálata
méhnyálkahártya vizsgálata

– műtéti bevatkozások:

méhüregi polyp eltávolítása
myomagöb eltávolítása
méhsövény átvágása
méhnyálkahártya roncsolása
egyéb módon nem eltávolítható IUE levétele

Hiszteroszkópia kivitelezése: A műtétet általában altatásban de esetenként helyi érzéstelenítésben is végzik. A beavatkozás méhszájon át történik, annak tágítása nélkül, vagy minimális tágításával. Ennek szükségességét a bevezetett optika vastagsága illetve a méhszáj tágassága határozza meg. Az optikai eszköz bevezetését követően a méh üregét széndioxid gázzal, de leggyakrabban folyadékkal tágítják (sóoldat, 5% cukor oldat, stb.).
A látást rontó esetleges vér eltávolítása a folyamatos méhüregi öblítés révén valósul meg.

Diagnosztikus vizsgálat során vizsgáljuk a nyakcsatorna, a méh üregének felszínét, a nyálkahártya épségét. polipust, izomgöböt keresve. Vizsgáljuk esetleges méhsövény meglétét.

Operatív hiszteroszkópia:

A myomagöb és a polipus az operációs eszköz részét képező kaccsal eltávolítható.
A gyakran korai vetélést okozó méhsövény (amennyiben a méh nem két külön szarvból áll – ez laparoszkópia elvégzésével tisztázható) szintén átvágható. ( szeptotómia )
Családtervezés befejezését követően, erős mensesek, ismételt, rendellenes méhvérzések esetén a méhnyálkahártya koagulálható, illetve kaccsal eltávolítható. ( endometrium abláció )

Hiszteroszkópia szövődményei: A tágítás során sérülhet a méhszáj, mely vérzést okoz. A leggyakoribb szövődmény a méh falának átlyukadása. Ilyen esetben a műtét abbahagyását követően szükség esetén, laparoszkópia során tisztázni kell, hogy van-e hasűri vérzés, a hasüregi szerveken, belek, erek, húgyhólyag, húgyvezeték, történt-e sérülés és ezen sérülés igényel-e ellátást. Ez esetenként nyitott hasi műtét során történik. Amennyiben erős méhüregi vérzés indul, nyitott hasi műtéti beavatkozás válhat szükségessé, végső esetben a méh eltávolításával.
A műtétet követő leggyakoribb szövődmény a kismedencei szervek gyulladása, mely általában antibiotikus kezelésre néhány nap alatt gyógyul.

Laparoszkópia kivitelezése: A beavatkozás minden esetben altatásban történik.
A műtéti előkészítés részét képezi a hasfal és a köldök fertőtlenítő oldattal történő ismételt lemosása, a hüvely fertőtlenítő oldattal való többszöri kitörlése, a méh üregébe olyan eszköz felhelyezése, mely a méh mozgatását teszi lehetővé, valamint a húgyhólyag kiürítése.
A hasüregbe való behatolás a köldökben illetve a köldök szélén történik. Szükség esetén hasüreg előzetes feltöltéséhez speciális tűk használhatóak. A hasüregben használt tágító médium nagytisztaságú széndioszid, mivel a vérben tökéletesen oldódik és felszívódás esetén a beteg kilélegzi. A hasüregbe jutást, az optika bevezetését követően a hasűri szervek megtekintése az első ténykedés (máj, epehólyag, gyomor, belek, rekesz). Eztkövetően a műtőasztalt és így a beteget un. Trendelenburg helyzetbe (a beteg fejét lesüllyesztjük és a legmagasabb pontra a kismedence kerül) állítjuk, így a kismedencei szervek láthatóvá válnak. Megtekintésre kerülnek a kismedencei szervek, a méh, petefészkek, petevezetők, a végbél alsó szakasza, és a kismedencei hashártya.

Operatív laparoszkópia:

Amennyiben operatív beavatkozásra van szükség egy, két, esetleg három un. oldaltrokár bevezetése történik a köldök alatti területen. Ezeken a behatolási helyeken át bevezethetőek különböző eszközök, fogók, ollók, elektromos kések, fonalak, tűfogók stb.
A művi meddővé tétel műtéte során a petevezetőt zárjuk el. Erre többféle módszer létezik, estenként gyűrűt, fémkapcsot tesznek a kürtre, de leggyakrabban a petevezető un. bipoláris csipesszel történő átégetésével történik. Ennek során a petevezető hegesedik, átjárhatatlanná válik. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy ilyen beavatkozások után is, igen kis százalékban előfordulhat terhesség.
Egyéb kezelésre nem javuló alhasi fájdalmak okainak tisztázására történhet laparoszkópia. Ezek során gyakran észlelünk a hasüregben, főleg előzetes műtéteket követően letapadásokat, összenövéseket. Ilyen esetekben a belek, a petefészek, a petevezető, egyéb hasi szervek különböző erősséggel tapadnak egymáshoz és a hasfalhoz. Gyakran ezek okozzák a mozgás, székletürítés, sexuális élet stb. során jelentkező hasi fájdalmakat. A laparoszkópos beavatkozás során ezen letapadások az esetek legnagyobb részében ezek oldhatóak.
Letapadt petevezető oldása illetve a peteveztékszájadék szabaddá tétele megfelelő vékonyságú eszközökkel szintén lehetséges.
Jóindulatú petefészek ciszták műtéte során a ciszták általában kihámozásra kerülnek, ennek során a képlet falát távolítjuk csak el, így a petefészek ép része megmarad. Azoknál a betegeknél akik a családtervezést befejezték, mivel a ciszták a petefészek többi részében is kialakulhatnak, a petefészek eltávolítása javasolt. Amennyiben laparoszkópos műtét során felmerül a rosszindulatú elváltozás lehetősége a beavatkozást nyitott hasi műtéttel folytatandó.
Bizonyos speciális ciszták ( dermoid ) hasüregből történő eltávolítása un. kiemelő zsák segítségével történik, így adott esetben a képlet tartalma nem érintkezik a hasüreggel. Természetesen megfelelő eszközök léteznek a hasüreg mosására is.
A méhenkívüli terhesség műtéte során az általában a peteveztőben elhelyezkedő terhességi szövet eltávolítása a cél. Amennyiben ez korán felismerésre kerül laparoszkópos műtéttel is kivitelezhető úgy, hogy a petevezető nem kerül eltávolításra. Tudni kell azonban, hogy a visszamaradt petevezetőben az ismételt méhenkívüli terhességre nagyobb az esély.
Ideális elhelyezkedésű miómagöbök ollók és fogók segítségével eltávolíthatóak, az utánuk visszamaradó seb a két oldalsó behatoláson át megvarrható.
Megfelelő nagyságú méh eltávolítása lehetséges laparoszkópos beavatkozás segítségével. Ezek során a méheltávolítás teljes egésze, vagy bizonyos szakaszai elvégezhetőek.

Laparoszkópia szövődményei: A beavatkozás, mint minden más műtét során, szövődmények lehetnek. Leggyakrabban ez a hasüregbe való behatolásnál történik. Sérülhetnek a belek, erek, hólyag, minden hasűri szerv. A szövődmény ellátása sokszor lehetséges laparoszkópos behatolásból, de gyakran nyitott hasi műtét szükséges. Ennek során a sérülés, vérzés ellátható.
A műtétet követő szövődmény az utóvérzés, gyulladás, és ezen beavatkozásokat követően is kialakulhatnak összenövések.

Amennyiben kérdése merül fel, kérjük használja az Orvos Válaszol rovatot.